За една прекрасна почивка!

Хижа „Яне Сандански“

Намира се в северния дял на Пирин планина, разположена на височина от 1230 метра в местността Попина лъка, в близост до река Башлийца.
Хижата е уютна, масивна 3 етажна сграда с общ капацитет 75 легла разположени в 20 стаи с 2-4 и повече легла. Повечето от стаите са със собствени санитарни възли и бани, а останалите - с етажни. Хижата е електрифицирана, водоснабдена и с централно отопление. Има паркинг. Разполага с туристическа кухня и механа. Чистият планински въздух и свежестта на вековните гори създават прекрасни условия за екологичен и планински туризъм, както и за ваканционни почивки, далеч от шума и стреса на големия град. За привържениците на зимните спортове на 5 км от хижата има ски писта.

Местността

Попина лъка е местност и планински климатичен курорт в Северен Пирин. Намира се на 18 километра североизточно от град Сандански и е на около 1250 метра надморска височина.
Попина лъка е разположена сред вековни иглолистни гори, примесени с някои широколистни видове. Близо до местността тече река Санданска Бистрица, като в района се практикува лов и риболов. Селището е изходен пункт за множество туристически маршрути:

Туристически обекти

Попинолъшкият водопад /15м./ - 5 мин.
Водопадът се намира в Северен Пирин и е разположен по течението на река Башлийца на стотина метра над сливането ѝ с река Сърчалийца, които заедно дават началото на река Санданска Бистрица. Висок е 15 метра, като през цялата година се отличава с пълноводие. На 11 октомври 1965 година е обявен за природна забележителност.
Маршрут: Върви се по асфалтиран път. Водопадът е точно до пътя.
хижа „Беговица“ - 2:00ч.
Разположена е на височина 1750 метра на границата на горския пояс на левия бряг на река Беговица. Хижата е построена през 1966 година от туристическото дружество "Еделвайс", гр. Сандански. Има електричество и водоснабдяване. Разполага с тоалетни, баня, кухня, пералня, ресторант. Капацитетът на хижата е 176 места. При нужда може да побере повече от 200 души.
Маршрут: Върви се по маркираната в синьо пътека за хижа „Демяница“ и Банско.
заслон „Спано поле“ - 3:30ч.
Разположен е на височина 2055 метра под югозападните склонове на връх Башлийски чукар, в южните части на циркуса Малко Спано поле. Представлява група от 10 двуместни бунгала, туристическа столова с кухня и външна лятна столова. Тоалетните са външни, има питейна вода, електроснабдяването е от собствена ВЕЦ.
Маршрут: Върви се по маркираната в жълто пътека за хижа Вихрен. В циркус Голямо Спано поле пътеката се пресича с маркираната в кафяво пътека от местността Пещерата и хижа „Синаница“ до хижа „Беговица“ и хижа „Пирин“. Отклоняваме се надясно по кафявата пътека към хижа „Беговица“ и след около 20 минути достигаме заслона.
хижа „Синаница“ - 4:30ч.
Разположена е на северния бряг на Синанишкото езеро, в непосредствена близост до връх Синаница. Хижата може да приюти до 50 души. През летния сезон пред хижата се открива палатков лагер. Водоснабдена е и електрифицирана от генератор. Санитарните помещения са външни. През зимния сезон в хижата няма поддържащ персонал. Построена през 1975-1977 г.
Маршрут: Върви се по маркираната в жълто пътека за хижа Вихрен. В южната част на циркус Голямо Спано поле, при кръстопътя с маркираната в кафяво пътека (за хижа „Беговица“ и хижа „Пирин“) се поема вляво (северозапад). Следва изкачване на Синанишка порта и слизане до хижа „Синаница“.
заслон „Тевното езеро“ - 5:00ч.
Заслон „Тевно езеро“ се намира в Пирин планина, на източния бряг на Тевното езеро в циркуса Белемето, на 2512 м. нм. в. Построен е през 1972 г. Електрифициран е чрез собствен генератор, питейната вода е от извор над заслона, водата за санитарни нужди се взима от езерото. Тоалетната е външна. Капацитет - 50 места.
Маршрут: Върви се по маркираната в синьо пътека за хижите „Беговица“, „Демяница“ и Банско. След хижа „Беговица“ се навлиза в тревистия Беговишки циркус. На Беговишки превал напускаме маркираната в синьо пътека и тръгваме в посока североизток по маркирана в жълто пътека. Тя подсича масива на връх Каменица и след кратко изкачване стига до Белемето, където е разположен заслон „Тевно езеро“.
хижа „Вихрен“ - 6:00ч.
Хижа "Вихрен" се намира в Пирин планина, на скален праг на левия бряг на река Бъндерица на 1950 м. н. в. Построена е през 1939-1941 г. от туристическото дружество в Банско и е наречена Елтепе (старото име на връх Вихрен). Стопанисва се от хотел Стражите в Банско. Общо хижата предлага 120-130 легла.
Маршрут: Върви се по маркирана в жълто пътека. След сравнително стръмно изкачване през местността Душевадника се навлиза в оголения тревен циркус Голямо Спано поле. Пътеката пресича циркуса в посока североизток. При Муратов връх се минава през Бъндеришка порта, следва спускане покрай Муратовите езера, Равнако и хижа „Вихрен“.